Adet (Regl) nedir?

Kadında regl döneminin başlaması, hormonal iletişimin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinin en kesin bulgusudur. Her ay yumurtalıkta başlayan yumurta büyüme yarışına, rahim duvarı da katılır ve aynı  oranda rahim duvarı da kalınlaşarak gebelik için uygun bir yatak halini alır.

Sonrasına seçilen bir yumurta çatlar ve yumurta tüpler aracılığı ile rahim içerisine doğru iletilir.

Bu dönemde sperm olmaz ise yumurta bir süre rahim içi duvarındaki yatakta bekler.

Ancak döllenme olmaması durumda hormonal çekilme olur ve kalınlaşan rahim duvarı ve yumurta, kanama ile vücuttan atılır. Bu döngü her ay meydana gelir.

Yumurta ve rahim duvarının atılması şiddetli ağrıya neden olabilen bir durumdur. Bu nedenle adet sırasında hafif bir ağrı olması normal kabul edilir.

Ek olarak hormonal çekilme olması nedeni ile kadında bazı duygusal labilite görülebilir veya tatlılara olan ihtiyaç artabilir.

Adet Döngüsü (Regl Döngüsü) ne demektir? Adet düzensizliği nasıl anlaşılır?

Normal adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında olmalıdır. Yani bir kadın bu günler arasında bir yerde adet oluyor ise yumurtalıkta ve rahimde bir anormallik yoktur.

Ancak bu günlerin dışında yani 21 günden daha kısa aralıklarla ya da 35 günden daha uzun aralıklarla adet olunması anormalliğe işaret eder. Muayene edilmeli ve hormonlara bakılmalıdır.

Adet (Regl) kanaması hangi yaşlarda başlar?

Her kadının adet (regl) başlama yaşı değişkendir. 9 yaşından önce başlaması veya 16 yaşına gelmesi ve adet olmaması kesinlikle anormaldir.

Unutulmaması gereken şey, adet olmadan önce kız çocuğunun önce boyunun uzaması ve sonra memesinin gelişmesi ve en sonunda adet olmasıdır.

Sıralama bu şekilde olmalıdır.  Bu sıralama dışında gelişim, anormalliği ifade etmektedir.

Adet (Regl) kanaması kaç gün sürer?

Sağlıklı kadında ortalama adet (regl) 4-7 gün sürer. Ancak bu süre kadının yaşına ve yumurtalık kalitesine göre değişmektedir.

Adet sürecinin 4 günden kısa ve 7 günden uzun sürmesi anormal bir durumdur ve araştırılması gerekir. Ek olarak adetin tarzı da önemlidir.

İlk gün bir iki leke, sonraki iki gün aşırı bir kanama, 4. ve 5. gün azalma ve 6-7. gün bitme şeklinde olmalıdır.

Göz atabilirsiniz. Yumurtalık Hastalıkları

Adetin düzensiz olduğu nasıl anlaşılır? Anormal adet kanaması nedir?

Her kadın kendi adet döngüsünün tarzını bilmektedir. Yine de bazı aylarda adet döngüsünde sapmalar yaşanabilir ki özellikle ilk bahar ve sonbahar aylarında adet düzensizleşebilir.

Bu durumda hemen korkmamak gerekir. Ancak yine de bir jinekolojik muayene yapılmalı.

Rahim, yumurtalıklar ve hormonlar değerlendirilmelidir.

Bazı belirtiler ise mutlaka jinekolojik muayene gerektirir;

  • Adetin beklenen günlerde olmaması (Adet kanamasının süresi 4 günden kısa veya 7 günden uzun ise anormalliği gösterir.)
  • Beklenenden aşırı ağrılı olması (Aşırı ağrılı adet ise Endometriozis denen hastalığa işaret etmektedir. Ek olarak yumurtalık kistinde de aşırı ağrı olabilmektedir. )
  • Adet kanamasının aşırı ve pıhtılı olması ( Eğer adet kanaması pıhtılaşıyor ve et parçası gibi geliyorsa, miktarı kabaca 80 ml den fazla ise anormal 5 ml az ise kesinlikle anormalliği ifade etmektedir.)
  • Adet kanaması sırasında aşırı bulantı ve kusma olması
  • Adet öncesi 1 kilodan fazla ödem olması
  • Adet döneminde sosyal hayattan kopma düzeyinde içe kapanma
  • Adet döneminde aşırı sivilce olması
  • Çene altında, göğüs ucunda kıllar çıkması anormalliğe işaret etmektedir, araştırılmalıdır.
Adet (Regl) düzensizliği tehlikeli midir?

Düzensiz adet olunması beraberinde bazı riskler getirmektedir. Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmelidir. Özellikle polikistik over hastalığı olan kadınlarda bu riskler çok daha fazladır. Adet düzensizliğinin getirdiği diğer riskleri ise ;

  • Rahim duvarı kanseri riski
  • İnsülin direnci ve kilo artışı
  • Sivilce ve yağlı cilt
  • Şeker hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • Kısırlık
  • Meme kanseri riskinde artış şeklinde sıralayabiliriz.

Uygulanan tedaviler ile sadece adet(regl) düzensizliği giderilmekle kalmaz, adet düzensizliğine bağlı hastalıkların riskleri de azaltılmış olur.

Ek olarak anormal adet (regl) kanaması menopoza yakın bir dönemde ya da menopozda yaşanıyorsa çok daha tehlikeli olabilir.

Bu durumlarda yapılması gereken basit bir rahim duvarı biyopsisi ile rahim kanseri gelişimi olmadan tedavi verilebilir ve kanser engellenebilir. Aşırı büyüyen miyom varlığında ise ameliyat ile tedavi edilebilir. 

Adet (regl) düzensizliği nasıl tedavi edilir? Anormal adet (regl) kanaması nasıl tedavi edilir?

Adet (Regl) düzensizliği tedavisinde öncelikle ayrıntılı bir muayene ve kan testleri gerekir. Bunun yanı sıra hastamızın konu ile ilgili detaylı olarak bilgilendirilmesi önemlidir.

Çünkü tedavide ilk basamak hastanın güvenini kazanmaktır.

Sonrasında vereceğimiz tedavinin ne olduğu ne olmadığı, hangi yan etkileri barındırdığı ve etki mekanizmaları ayrıntılı anlatılmalı, hastanın verilen ilacı düzenli kullanması sağlanmalıdır.

Tedavide verilen ilaçlar genel olarak hormon ilaçlarıdır. Ancak hepsi birbirinden farklı olan ilaçlardır ve her birinin birbirinden farklı yan etkileri bulunmaktadır. Genel olarak doğum kontrol ilaçları ve bazı diğer hormon ilaçları kullanılmaktadır.

Ancak anormal kanama nedeni bir miyom ise ameliyat gerekebilmektedir. Polip gelişimi tespit edilen hastalarda ise histeroskopik olarak polibin alınması gerekmektedir.

Adet kanaması azaltılması, adet öteleme veya adet geciktirme ilaçlarla sağlanabilir.

Bu durumda hormonal ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle adet bir sınava, tatile veya özel bir güne rast gelir ise ötelenebilir veya ertelenebilir.

Adette ağrı olur mu? Ağrılı adet (regl) kanaması normal midir?

Normalde her adet(regl) bir miktar ağrılıdır. Bu ağrının şiddeti 10 üzerinden düşecek olursak ortalama 5-6. derecede normaldir. 9-10 aşırı ağrılı, 1-2 ise ağrısız adet denilebilir.

Aşırı ağrılı ve aşırı ağrısız adet anormalliği ifade eder. Aşırı ağrılı adet Endometriozis ve yumurtalık kistini düşündürürken, ağrısız adet(regl) polikistik over sendromu ve yumurtalık yaşlanmasını ifade edebilir. Bu nedenle muayene edilmelidir.

Normalde kadında adet(regl) döngüsünün ortasında yumurtlama ağrısı olur. Bu son derece hafif bir ağrıdır ve yumurtlamanın olduğu taraftadır. Yumurtlamanın olduğunun indirekt belirtisidir.

Regl veya adet döneminde de bir miktar ağrı olmalıdır. Ancak aşırı ağrı olması beklenen bir durum değildir. Aşırı ağrı ve beraberinde bulantı, kusma çok daha farklı duruma işaret edebilir.

Aşırı ağrılı adet olması durumunda aşağıdaki hastalıklar düşünülmelidir;

Aşırı ağrılı adet görülmesi durumunda jinekolojik muayene gerekmektedir.

 

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.