İçerik Başlıkları
Bebek eşi (plasenta) nedir? Bebek eşi hamilelikte hangi sorunlara neden olur?
Plasenta veya bebek eşi, anne ile bebek arasında tampon görevi gören, son derece önemli bir yapıdır. Bu yapının halen tüm özellikleri ve fonksiyonları tam olarak bilinmemektedir. Ancak gebeliğin sağlıkla gelişmesi ve bebeğin dış ortamdan korunması için son derece önemlidir. Plasenta ( bebek eşi ) bazı hastalıkları barındırabilir. Bu hastalıkları sıralayacak olursak;
- Bebek eşinde kireçlenme ( kalsifikasyon) veya yaşlanma
- Bebek eşinin tam gelişmemesi
- Bebek eşinin doğum kanalını kapaması ( plasenta Previa )
- Bebek eşinin doğumdan önce ayrılması ( plasenta dekolmanı )
- Bebek eşinde kanama olması ( subkoryonik hematom )
- Bebek eşinde apse olması
- Bebek eşinin enfeksiyonu ( villitis / koryoamniyonit )
- Bebek eşinin parçalara ayrılması ( bilobata )
- Bebek eşinde şekil bozukluğu ( circumvallat plasenta / aksesuar lob )
- Bebek eşinin rahim duvarına yapışması ( plasenta acreata, increata, percreata )
- Bebek eşinde kist olması
Tüm bu durumlarda hem bebek hem de anne hayati tehlikeye sokabilecek durumlar gelişebilir. Dolayısı ile riskli gebelik sınıfına girmektedirler. Riskli gebelik uzmanı tarafından takip edilmelidirler.
Plasenta Previa nedir?
Bebek eşinin ( plasenta ) doğum kanalının önünde gelmesi olarak tanımlanan duruma Plasenta Previa denir. Plasenta doğum kanalını yarım veya tam kapatabilir. Her iki durumda anne ve bebek için son derece tehlikesi bir süreci barındırmaktadır. Aşağı yerleşimli plasenta ise, doğum kanalına yakın sonlanan bebek eşi varlığında kullanılan tabirdir. Diğerleri kadar olmasa da bu durumda gebelikte doğumda kanamaya neden olabilir.
Plasenta Previa olanlar nelere dikkat etmeli?
Plasenta Previa hem kendisi hem de yanında olabilen yapışma bozukluğu nedeni ile hayati riske sokabilecek ciddiyette kanama riskine sahiptir. Gebelikte bu tanı konulduktan sonra anne adayının takibi ve önerileri diğer annelerden farklıdır. Her an kanama riski ile gebelik sürecini takip etmek, hem anne hem de hekim için son derece riskli bir süreçtir.
Plasenta Previa tedavisi nasıl uygulanır?
Bebeğin eşinin önde gelmesi durumunda bazı riskli durumlar beraberinde gelişebilmektedir. Bu durumlarda anne, baba ve bebeğin hazırlanması gebelik sürecinin en önemli noktasıdır. Yaşanabilecek riskli durumlar;
- Erken doğum
- Anne adayında kanama
- Anne rahminin doğum sonrası alınması
- Anne adayının rahminin yırtılması
- Acil kanama ve doğum olasılığıdır.
Anne adayında meydana gelebilecek bir kanama ile başlayan riskli süreçte, öncelikle sezaryen ile gebelik sonlandırılır. Sonrasında rahim detaylı incelenir ve kanama noktaları özel dikiş teknikleri ile kapatılmaya çalışılır. Sıklıkla bu aşamada kanama durdurulur. Ancak kanama durmaz ise diğer teknik müdahalelere geçilir. Anne rahmine balon konulması, rahim damarları ve ana atar damarların bağlanması, rahimin alınması gibi bir sürece her an girilebilir. Bu süreçte anne adayına kan nakli yapılması sıklıkla gerekli olmaktadır.