Anne karnındaki bebeğin gelişimi nasıl olur?

Anne karnında meydana gelen mucizenin, günümüzde hafta hafta nasıl gerçekleştiği artık çok daha iyi bilinmektedir.

Hafta hafta gebeliğin gelişimi

4. ve 5. gebelik haftalarında bebeğiniz kesesindedir ancak halen teknolojik olarak görülebilir halde değildir. Ama ultrasonda güzel bir kese ve bebeğin beslenme çantası olarak bilinen yolk sac görülmesi her şeyin yolunda olduğunu gösterir.

6. gebelik haftasında iken 3 mm boyuta sahip olan bebeğin kalp atışının anne ve baba adayı tarafından duyulması ile başlar muhteşem yolculuk.

6 hafta iken düz ve kıvrımsız bir haldedir. Hemen yanında yolk sac denen ilk beslenme çantasını bulunur. Kalp hızı normalden biraz düşük seviyededir (bradikardik) ancak ileri haftalarda kalp hızı artacaktır.

7 ve 8. gebelik haftalarında bebeğiniz baş ve kuyruk kısmından eğilmeye başlar, baş kısmı büyürken, kuyruk kısmı küçülür ve bebeğiniz kıvrımlı bir hal alır. Bebeğinizin kalp hızı gidererek artar ve olması gereken hıza ulaşır. Bu haftanın embriyoloji olarak önemi ise bebeğin tüm organ yapılarının ve hücre göçlerinin tamamlanmış olmasıdır ( organogenez ). Yani artık yeni bir organ gelişmez veya hücre göçü olmaz. Sadece büyüme ve olgunlaşma olacaktır.

9.gebelik haftasında gebelikte muhteşem bir şey olur ve bebeğiniz ilk hareketini yapar. Anne ve baba adayının bebeklerinin hareketlerini görmeleri aileyi çok mutlu eder ve hatta anne adayının bulantısı, kusması bile azalır. Bebek hareketinin doktor tarafından görülmesi ise bebeğin nöral gelişiminin normal olduğunu ve her şeyin yolunda gittiğinin göstergesidir. Ancak yapısal olarak hala bağırsakları karın dışındadır, henüz karın içerisine girmemiştir. Bu da bebek için normaldir.

10.gebelik haftasında bebeğin ultrason görüntüsünde artık gerçekten el ve ayaklar seçilebilir haldedir ve bebek hareketleri çok belirgin halde görülür. Ancak hala kemikleşmesi başlamamıştır.

11 ve 12. gebelik haftasında; 

  • Bebeğin tiroid bezi çalışmaya başlar,
  • Bebeğin böbrekleri çalışmaya başlar,
  • Bebeğin kemik yapısı gelişmeye başlar,
  • Bebeğin refleksleri gelişmeye başlar.

Bu nedenle hem bebek hem aile hem de doktor için 12. gebelik haftası son derece önemlidir. 12. gebelik haftasında bebeğin ilk detaylı ultrason incelemesi yapılır ve down sendromu gibi hastalıkların taranması için gereken testler istenilir.

Hemen tüm yapıları bu haftada tamamlanan bebek bu haftadan sonra hızla büyümeye başlar.

Gebeliğin 12. haftasında neler önemli?

Gebeliğin 12. haftası, anne, bebek ve doktor için son derece önemlidir. Bu haftada yapılan ilk detaylı ultrason incelemesi ile anne ve bebek perinatoloji uzmanı tarafından gözden geçirilir ve ayrıntılı incelenir. Bu perinatoloji uzmanı muayenesi ile aşağıda verilen durumlar incelenir;

Bebek ve bebeğin eşinin incelenmesi;

  • Bebeğin tüm vücut yapılarının ayrıntılı incelenmesi
  • Bebeğin ense kalınlığının incelenmesi
  • Bebeğin burun kemiğinin incelenmesi
  • Bebeğin kalp ve karın içi yapılarının incelenmesi
  • Bebeğin beyin içi yapılarının incelenmesi
  • Bebeğin kemik gelişmenin incelenmesi
  • Bebeğin eşinin incelenmesi

Anne adayının incelemesi;

  • Erken doğum riski,
  • Gebelik zehirlenmesi riski,
  • Gelişme geriliği riski,
  • Gebelikte şeker hastalığı riskine yönelik incelemeler yapılır.

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.