İçerik Başlıkları
Kanser hastalığı gebeliği etkiler mi?
Her anne adayında, yaşına uygun gurupta görülen kanser tablosu gelişebilmektedir. Bu nedenle hastanın hekime söylediği her şikayet dikkatlice dinlenilmeli ve gerek olduğunda ek test ve görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır. Ancak gebeliğin normal şikayetlerinin bir kısmı, bazı kanserlerin şikayetleri ile karışabilmekte veya gebelik kanseri maskeleyebilmektedir.
Bu nedenle bazı kanserler gebelikte maalesef daha ileri aşamada tespit edilmektedir.
Gebelik sırasında kansere yakalanılır mı? Gebelik kanser oluşumunu tetikler mi?
Gebelik kanser gelişimini tetiklemez, hatta çoğu kanserin gelişim olasılığı azaltır. Özellikle her gebelik ,rahim duvarı kanseri, yumurtalık kanseri ve meme kanseri gelişme riskini azaltmaktadır. Bu nedenle gebeliğin kansere karşı koruyucu olduğu söylenebilir.
Gebelik sırasında hangi kanserler sıklıkla ortaya çıkabilir?
Gebelikte görülen kanserler her geçen yıl artmaktadır. Bunun nedeni ise anne adaylarının daha ileri yaşlarda gebelik elde etmeleridir. Gebelikte genel olarak en sık görülen kanser, meme kanseridir. Günümüzde her 8 kadının birisinde meme kanseri görülebilmektedir.
Gebelik sırasında kanser tedavisi yapılabilir mi?
Gebelikte vücudun herhangi bir yerinde kanser gelmesi durumunda, öncelikle ilgili kanserin yerleşimi ve evresi değerlendirilir. Ardından, bebeğin gelişim haftası ve gebeliğin durumu tespit edilir. Sonrasında hastanın kanser hastalığını tedavi edecek hekim ile birlikte, perinatoloji uzmanının ortak görüşü alınarak tedavi planlanır.
Uygun vakada, gebelik devam ederken gereken tedavi planlanır. Bazı vakalarda ise gebelik sonlandırılır ve uygun tedavi verilir.