Gebelikte bulantı ve kusma  (Emezis gravidarum) :

Özellikle sabahları olan, orta düzeyde bulantı ve kusmadır. 14-16. haftaya kadar devam edebilir. Bulantı ve kusmanın kesin sebebi bilinmemekle birlikte emosyonel stres, gebelikteki nöroendokrin değişiklikler (hCG-estrojen), kız bebek, hipertiroidi ve helikobakter pylori ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Gebelikte aşırı bulantı ve kusma (Hiperemezis Gravidarum):

Aşırı bulantı-kusma hastada açlık ketozu, kilo kaybı ve aşırı sıvı kaybına yol açacak kadar şiddetli ve tedaviye dirençli olması ve uzamasıdır. Çoğul gebelik, üzüm gebelik, barsak, böbrek, tiroid ve karaciğer hastalıkları araştırılmalıdır.

Tedavide bulantı ve kusma için ilaçlar ve vitamin desteği verilir. İlaçlar basamak basamak denenmelidir. Başarısız kalınması durumunda anne beslenmesi için damar yolundan beslenme tercih edilebilir.

Gebelikte mide yanması:

Sıklıkla 20-24. haftadan sonra görülür. Yemek sonrası mide ve yemek borunda yanma meydana gelmektedir. Bu durumda anne adayı bilgilendirilir, önerilerde bulunulur ve gereken ilaçlar ile şikayetin geçirilmesi sağlanır. Bu durumun kısmen normal olduğu da unutulmamalıdır.

Gebelikte mide ülseri:

Gebelikte mide ve barsak ülserleri gebelik öncesine göre daha az görülmektedir. Ancak yine de gelişebilir. Bu durumda gereken ilaçlar verilmelidir.

Gebelikte inflamatuar barsak hastalıkları (IBH) ve crohn ve ülseratif kolit:

Gebelikte IBH seyrinde alevlenme olmaz. 5-ASA, sulfasalazin Infliximab, adalimumab, azothioprine, siklosporin gerek olur ise gebelikte kullanılabilir.

 Gebelikte apandisit:

Gebelikte en sık karın cerrahisi nedeni apandisittir. Gebelikte apandisitin yeri değiştiği için tanı konması güçleşir. Tanısı geç konulduğu için perforasyon riski daha fazladır. Özellikse son trimesterde perforasyon riski çok daha fazladır. Tanıda şüphe varlığında MR kullanılmaktadır. Gebelikte MR incelemesi güvenle yapılabilmektedir.

Gebelik kolestazı:

Gebelik kolestazı veya gebeliğin tekrarlayan sarılığı ismi de verilir. Özellikle son üç ayda ortaya çıkan kaşıntı (en sık) ve sarılık belirtilerinin en sık nedenidir. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte artan östrojen veya genetik yatkınlık ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak hastalıkta safra asitlerinin temizlenmesi bozulmuştur ve plazma safra asit düzeyleri artar. Her gebelikte tekrarlama eğilimi vardır. Tedavi palyatiftir. Genelde maternal sekel bırakmaz. Ancak safra asitleri 40 µmol/L üzerine çıktığında olası riskler nedeni ile doğum başlatılma seçeceği sunulur.

Gebelik ve hepatitler:

Gebelikte, gebelik öncesine göre gidişatı daha kötü olan sadece hepatit E hastalığıdır. Herhangi bir aktif hepatit enfeksiyonu varlığında bulaşı azaltmak için sezaryen önerilmez veya laktasyon engellenmez.

Hepatit A ve gebelik : Bebeğe zararlı değildir, bebeğe geçişi yok kabul edilir. Gebelikte olur ise sadece diyet ve istirahat sağlanır.

Hepatit B ve Gebelik: Gebelik öncesi veya gebelikte riskli hastalar aşılanmalıdır. Hepatit B taşıyıcısı olan anne adayının gerekli önlemleri alınarak emzirmesine izin verilmelidir.

Gebelikte safra kesesi taşı:

Gebelik safra kesesi taşı oluşumunu artırır. Bu duruma ikincil olarak gebelikte pankreatit de artmıştır. Tedavi yaklaşımları gebe olmayan hastalarla aynıdır.

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.