Gebelikte en sık görülen nörolojik hastalıklar nelerdir?

  • Migren
  • Epilepsi 
  • Multipl Skleroz 
  • Myasthenia Gravis’tir. 

Detayları aşağıda belirtilmiştir.

Gebelikte migren

Gebelikte en sık görülen nörolojik semptom baş ağrısıdır, bunun da en sık nedeni migrendir. Gebelikte, menstrüel migreni olan hastalarda belirgin düzelme olurken, nonmenstrüel migreni olanlarda durum ya değişmez ya da kötüleşebilir.

Gebelikte epilepsi

Gebelikte en sık görülen ikinci nörolojik hastalık epilepsidir, ancak migrene göre çok daha ciddi sonuçları olabilir. Epilepsinin kendisi gebeliği olumsuz etkilemesinin yanı sıra (hipertansiyon, preterm eylem ve ablatio plasenta), gebelik süreci de epilepsiyi olumsuz etkilemektedir (atak riski artar). Bu nedenle gebelik öncesi kesinlikle perinatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve nöroloji uzmanı ile birlikte ilaç seçilimi yapılmalıdır.

Multipl Skleroz

Gebelikte en sık görülen demyelinizan hastalıktır. Gebelikte hastalığın seyrinde bir değişiklik olmaz. Ancak postpartum yani doğum sonrası dönemde alevlenme sıklıkla gerçekleşir.

Myasthenia Gravis

Gebeliğin bu hastalık üzerine etkisi yoktur. Ancak MG’li hastaların gebelikleri olumsuz etkilenebilir. Bu hastalar normal doğum preeklampsi veya SSS korumak amaçlı magnezyum verilmesi krize sokabilir. Yeni doğanlarda ise geçici süre aynı semptomlar görülür.

Hangi nörolojik hastalar gebelik sürecinde nelere dikkat etmelidir?

Gebelik sürecindeki en önemli nörolojik hastalık olarak epilepsi (sara) hastalığı görülmektedir. Dikkatli takip edilmediğinde anne ve bebeği hayati riske sokabilecek epilepsi hastalığında gebelik takibi riskli gebelik uzmanı ve nöroloji uzmanı tarafından yürütülmelidir.

Nörolojik ilaçlar gebelik sürecinde kullanılabilir mi?

Epilepsi (sara) hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu bebek için tehlikeli ilaçlardır. Bu nedenle gebelik öncesi ilaçlar değiştirilmelidir. Ek olarak epilepsi hastalarının doğumda atak geçirme riski bulunduğundan doğum planlamaları sıklıkla sezaryen olarak yapılmaktadır. Ancak burada karar için nöroloji uzmanının da fikrinin alınması gerekmektedir.

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.