Kordosentez nedir?

Bebeğin göbek kordonuna ya da göbek bağına tıbben ‘umbilikal kordon’ denir. Kordosentez ise, bir iğne yardımı ile bu yapıdan kan örneği alınması veya kan verilmesidir. Genel olarak 18-20. haftadan sonra doğuma kadar yapılabilmektedir.

Kordosentez riskli midir? Kordosentez ile amniyosentez arasındaki fark nedir?

Kordosentez işlemi, amniyosenteze göre daha riskli bir işlemdir. Çünkü bebeğin göbek bağındaki toplar damardan kan örneği alınmaktadır. Ortalama 400-500 işlemde bir bebek kaybı olabilmektedir. Bebek kaybı riskini artıran çok sayıda faktörler vardır. Öncelikle kordosentezin zaten riskli bir bebeğe yapıldığı unutulmamalı. Bu nedenle zaten anne karnında kaybedilebilme riskine sahip bebeğin, göbek bağından kan örneği almak çok daha riskli olacaktır.

Amniyosentezde ise bebeğin bulunduğu ortamdan su örneği alınır.

Kordosentez işlemi sırasında bebekten kan örneği alınması nedeni ile bebek hakkında her türlü araştırma yapılabilmekte ve tedavi amaçlı kan verilebilmektedir. Bebeğin bazı hastalıklarının tespiti ve kansızlığının tedavisi açısından amniyosentezden üstün bir işlemdir.

Tecrübeli bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Gerekli olur ise anne adayının yatırılması ve yakın takip edilmesi gerekebilir.

Kordosentez kimlere yapılır?

Bazı bebek hastalıkları gebeliğin ileri haftalarında ortaya çıkmaktadır. Özellikle kemik hastalıkları veya bağırsak tıkanıklıkları veya bebeğin beyninde sıvı toplanması gibi durumlarda yapılmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı 16-24. gebelik haftaları arasında gelişmektedir. Bu haftalarda amniyosentez ile tanıya gidilebilmektedir. Ancak gebeliğin 24. haftasından sonra herhangi bir durumda kromozom tayini gerekir ise kordosentez yapılmaktadır.

  • Bebeğin kromozom tayini için
  • Bebeğin enfeksiyonlarının kesin tespiti için
  • Bebeğin kansızlığının tanı ve tedavisi için kordosentez işlemine başvurulur.

Bebeğin göbek bağından kan örneği alınması, bebek için yapılabilecek en ileri inceleme ve testi içermektedir.

Kordosentez nasıl yapılır?

Kordosentez işlemi yapılacak gebelikte, öncelikle aile bu işlemlerin riskleri hakkında ayrıntılı bilgilendirilir. Sonrasında anne adayı ultrason eşliğinde muayene edilir. Bu muayene sırasında bebeğin durumu, bebeğin eşinin durumunu ve bebeğin göbek bağının yeri ve duruşu belirlenir.

Sonrasında bir iğne yardımı ile en uygun yerden bebek göbek bağına girilir. Sonrasında kan örneği alınır ve gerekir ise bebeğe kan nakli gerçekleştirilir.

Kordosentez ile hangi hastalıklar teşhis edilir?

Bebekten kan örneği alınması durumunda, bebeğin kromozom incelemesi yapılabilmektedir. Amniyosentez işlemi gibi kültür sonucu beklenilememektedir. Bu nedenle kordosentezde, inceleme sonuçları çok daha hızlı raporlanmaktadır.

Bilinen veya tespit edilebilen tüm kromozom hastalıkların araştırılması yapılabilmektedir. Ek olarak bebekte gelişmiş olan kansızlık (anemi) tedavisi için yapılabilmektedir.

 

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.