Rahim ağzı yetmezliği taraması nedir, nasıl yapılır?

Rahim ağzı yetmezliği her 200-300 gebelikte bir görülen, 4. ve 5. ayda gebelik kaybına neden olan bir durumdur. Rahim ağzı yetmezliği bazı riskli anne adaylarında önceden tahmin edilebilir. Bazen de rastlantısal olarak bulunabilir. Riskli gebelik uzmanı ( perinatolog ) işte bu noktada devreye girer ve hem riskli hastayı saptar hem de gereken haftalarda muayene yaparak rastlantısal yakalama denen durumu ortadan kaldırır.

Göz atabilirsiniz. Rahim Ağzı Yetmezliği Ameliyatı- Serklaj Dikişi

Riskli anne adayının ve her gebeliğin, gebeliğin belirli haftalarında rahim ağzının değerlendirilmesi gerekir. Rahim ağzının değerlendirilmesi için alttan yapılan ultrason ile aşağıdakilere bakılarak anne rahmin hakkında aşağıdakiler hakkında bilgi sahibi olunur;

  • Rahim ağzın uzunluğu
  • Rahim ağzının kalınlığı
  • Rahim ağzının ultrasonla görülen katmanlarının görünümü
  • Rahim alt segmentinin görünümü
  • Rahim ağzının mobilitesinin görünümü

Yani bakılan tek şey, rahim ağzının uzunluğu değildir. Tek bir değerlendirmenin yapılıp diğer alanların yapılmaması hekimde ve anne adayında yanlış, aldatıcı bir değerlendirmeye neden olabilir.

Göz atabilirsiniz. Rahim Ağzı Yetmezliği (Servikal Yetmezlik)

Riskli gebelik uzmanı ( perinatolog ) uygun görür ise rahim ağzı yetmezliği dikişi (serklaj operasyonu) yaparak anne ve bebeğini korumaya kalır. Ancak burada dikiş kararı vermek çok zordur. Rahim ağzı dikişi basit bir ameliyat gibi görülse de, bazı hastalarda doğumu tetiklemektedir. Bu nedenle hekimin tecrübesi son derece önemlidir.

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.