0216 759 06 7510.00 - 18.00
Ataşehir / İSTANBULBarbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17

Rahim anomalileri

Rahim anomalileri

Rahim Anomalileri

Rahim, halk arasındaki ismi ile döl yatağı veya uşaklık denilen bölge, bebeğin tutunduğu yerleştiği ve büyüdüğü alan olarak bilinir. Bu organın gelişimi ise hem insanda hem de hayvanlar aleminde benzerlik gösterir. 

Kadın yapısı denilen paramezonefrik kanal sağ ve sol taraftan gelişir. Ortalama 4-5 aylık anne karnındaki kız bebekte rahim oluşmuş halde bulunur.

Sağ ve sol yapının birleşmesi ile üçgen şeklinde veya kalp şeklinde rahim ( uterus ) ortaya çıkar. Birleşme sonrası ise aradaki duvar ortadan kalkar ve rahim içi boşluk gelişir. 

İşte bu aşamalarda herhangi bir zamanda meydana gelen duraksama rahim şekil anormalliğine neden olabilir. Şimdi bu durumların sık görülenlerini görelim;

Rahimde perde olması ( Uterus Septus-Subseptus)

bu durum kadında en sık görülen rahim anomalisidir.

Sağ ve sol rahim parçalarının birleşmesi sonrası arada kalan duvarın erimesi ve kaybolması gerekir. Ancak bazen bu ortadan kalkma meydana gelmez ve kalır. Kalan bu duvar parçasına halk arasında rahimde perde denir, tıbbi ismi ise septat uterustur. Bu perdenin uzandığı seviyeye göre ya tamamen rahmi ikiye böler ( komple), ya rahimin ortasına kadar gelir(inkomplet) ya da rahimin tepe kısmından 1 cm den fazla aşağıya uzanır. 

Sonuçta bebeğin yerleşimi için uygun olan rahim içini ikiye bölmesi nedeni ile oluşan ve rahim içerisine yerleşen bebeğin büyümesine engel olarak düşüğe neden olacaktır. 

Düşükler genel olarak ilk üç ayda olacaktır. Ancak bazen 4-5. Ayda da gebelik kaybı meydana gelebilir. 

Bunun dışında erken doğum, ölü doğum, maksat geliş gibi diğer durumlarla ilişkilidir. 

Çift rahim olması ( uterus bicornus )

Sağ ve sol rahim parçalarının birleşmesinin ya tam olmaması ya da kısmi olması durumdur. Burada rahimde perde olmasına göre çok daha ciddi bir durum vardır. Düşük, erken doğum ve ölü doğuma neden olabilir. Ek olarak bebeğin ters gelmesinin nedenleri arasında bulunur. 

Yarım rahim olması ( uterus unikollis )

Rahimi oluşturan sağ veya sol parçalardan birisinin hiç olmamasıdır. Bu durumda diğer parça gelişir. Sonuçta yarım ay şeklinde bir rahim parçası gelişir. Düşük, erken doğum, ölü doğum ve bebeğin ters gelmesi veya küçük doğması gibi anormalliklere neden olabilir. Bu hastalarda ek olarak %40 oranında tek böbrek bulunmaktadır. 

Rahimin olmaması

Bazen rahimin üst kısmı hiç gelişmez, hasta adet olmaz, sadece alt rahim ağzı bulunabilir. Rahim nakli dışında bilinen bir tıbbi çözümü yoktur.

Rahimin küçük olması ( hipoplazi )

Rahim yapısının normalden küçük olması durumudur. Düşük, erken doğum ve rahim ağzı yetmezliği ile ilişkilidir. 

T Shape uterus ( T şeklinde rahim içi )

Rahim birleşmesi tam ancak rahim içi gelişimi tam olmayan haftalardır. Rahim içleri rahim filminde T şeklinde görülmesi nedeni ile bu duruma T şeklinde rahim denir.

Düşük, erken doğum, ölü doğum gibi anormalliklere neden olabilir. 

Rahim ağzının olmaması 

Bazen hastanın rahiminin üst kısmı gelişir ancak rahimin alt parçası gelişmez. Bu durumda oluşan gebelikler düşüklerle kaybedilir. 

Rudimenter horn ( rahimin bir parçasının az gelişmesi )

Sağ ve sol rahim parçalarının birleşmesi kısmı olur ve ek olarak bir tarafın rahim parçası daha az gelişir ve küçük kalır. Bu durum anne adayı için diğerlerinden çok daha farklı ve riskli sonuçlanabilir. Küçük olan bu parçamın diğer rahim parçası ile birleşik olması veya birleşmemesi gibi duruma göre farklı sonuçları olacaktır. 

Küçük olan rahim parçasına gebelik yerleşir ise dış gebelik gibi gelişir ve tanıda geç kalınır ise rahimin yırtılmasına ve anne hayatını kaybetmesine gidebilecek olumsuzluklara neden olabilir. 

Arkuat uterus ( kalp şeklinde uterus )

Normal üçgen şeklinde olması gereken rahim içi yapısının kalp şeklinde olması şeklinde tanımlanır. Herhangi bir düşük veya gebelik kaybına yol açmadığı düşünülmektedir. 

Bir Cevap Yazın

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik
Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.