İçerik Başlıkları
Tüp bebek işleminde başarıyı etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bun faktörlerden sırası ile bahsetmek isterim;
Anne yaşı
Anne adayının yaşının 35 ve üzerine çıkması durumunda tüp bebek ile elde edilen yumurtaların kalitesinde hızla bir bozulma meydana gelir. Bu bozulma, 40 yaş üzerinde çok daha hızlanacaktır. Ancak yine de bir-iki adet sağlıklı kromozomu bulunan yumurta her zaman bulunma şansına sahiptir.
Bebek isteme süresi
Bebek istek süresi, tüp bebek başarısı üzerinde direkt bir etkisi yoktur. Ancak ailenin bebek olması için olan uğraş süresinin artması, zeminde var olan nedeninin ne derece ciddi ve dirençli olduğunun göstergesidir.
Geçirilen ameliyatlar
Özellikle kadın hastalıkları ile ilişkili geçirilen her ameliyat, yumurtalık rezervini etkilemekte ve rahim yatağını etkileyebilmektedir. Burada belirli hastalıklar ki bunlar;
- Endometriozis ( çikolata kisti )
- Yumurtalık kisti
- Rahim içi myom
- Rahim içi yapışıklık
- Rahim anomalisi ( perde )
- Myom ameliyatı
- Teratom ameliyatı
- Asherman cerrahisi
Tüm bu ameliyatlarda, gerek ameliyatın şekli, gerek bu ameliyatı yapan hekimin tecrübesi ve ameliyat öncesi hastanın durumuna göre değişmektedir. En önemlisi ise ameliyatı yapan hekimin kadın doğurganlık organlarına gerken önemi göstermesidir.
Düşük AMH değeri
Antimüllerian hormon ( AMH ) düşüklüğü menopozadan yıllar öncesinde başlar ve menapozla birlikte saptanmayacak seviyeye geriler. Ancak bir grup kadında beklenmedik şekilde düşük çıkabilmektedir. Erken menapoz için uyarıcı olan bu hormonun düşük olması, tüp bebek başarısını azaltan bir diğer durumdur.
Tüplerde sıvı olması
Hidrosaplenks, yani kadının tüplerinde sıvı olması, tüp bebek başarısını azaltan bir diğer durumdur. Bu hastalık var ise, işlem öncesi laparoskopik ameliyat ile tüplerin alınması, başarıyı artırmaktadır.
Rahim duvarı inceliği
Bir grup kadında, rahim duvarı inceliği bulunmaktadır. Özellikle transfer öncesi yapılan incelemelerde rahim duvarının beklenenden ince olması, tüp bebek başarısını azaltmaktadır. Bu nedenle duvar kalınlaştırıcı hormonlar ve gerekirse rahim duvarına PRP işlemi uygulana bilemktedir.
Aşırı kilo
Tüp bebek başarısızlığının bir diğer nedeni ise anne adayının obez denilen değerde kilolu olmasıdır. Hem yumurta kalitesinin düşmesine hem de verilen embriyonun tutunma olasılığını azaltmaktadır.