İçerik Başlıkları
Tüp nedir?
Tüpler, rahimin her iki yanından çıkan ortalama 15 cm uzunluğunda olan yapılardır. Tüp yapısı ve görevi son derece özeldir. Bazı özel görevleri olan tüplerin en önemli özellikleri şunlardır;
- Tüp içerisindeki akım yumurtalıktan rahme doğrudur,
- Sperm ve yumurta ilk tüpte birleşirler,
- Oluşan gebelik, tüpteki akım sayesinde rahme doğru yolculuğa çıkar,
- En dar yeri 1mm, en geniş yeri 5-6 mm açıklıktadır,
- Tüpteki bu akım yönünde bozulma olur ise dış gebelik oluşur.
Tüp hastalıkları nelerdir?
Tüp bölgesi sıklıkla Klamidya denen bakteri tarafından enfekte edilir. Ancak bunun dışında bazı diğer mikroplarda bu alana gelebilir. Normalde çok sıkı korunan bu bölgenin enfeksiyonu, tüpte tıkanıklığa ve kısırlığa neden olması açısından önemlidir.
Tüp hastalıkları riskini artıran durumlar;
- Yeni cinsel partner,
- Prezervatif kullanılmaması,
- Adet döneminde ilişki olması,
- Basit vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesi.
Tüp hastalıklarının nedenleri nelerdir?
Tüp hastalıkları sıklıkla enfeksiyona ikincil olarak gelir. Tüp iltihabı, sonrasında gelişen apse ve sonucunda tüplerin tıkanması kötü senaryodur.
Bu nedenle hemen kısa zamanda tedavi edilmelidir. Sıklıkla klamidya buraya gelir iken, gonore, mycoplazma, tüberküloz ve diğer nadir enfeksiyon ajanları da tüplere ilerleyerek hastalıklara neden olabilir.
Tüp hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Tüp enfeksiyonları akut dönemde çok şikâyete neden olur. En sık neden olduğu şikâyet, kasık ağrısıdır.
Sağ veya solda kasık ağrısı olabilir, beraberinde ateş, akıntı ve bulantı kusma olabilir. Bazen anormal kanama bile yapabilir.
Özellikle genç, aktif cinsel hayatı olan kadında kasık ağrısı olması durumunda akla tüp hastalıkları gelmektedir. kısa zamanda muayene olunmalıdır.
Tüp hastalıklarının türleri nelerdir?
- Enfeksiyonlar
- Tubal tıkanıklık
- Dış gebelik
- İçerisinde iltihap veya sıvı birikmesi
- Tüp kanserleri
- Tüp ve yumurtalık dönmesi ( torsiyon )
Tüp hastalıklarının tedavileri nelerdir?
Tüp hastalıklarının tedavisi hastalık nedenine göre değişmektedir. Enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda tedavi olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Diğer hastalık nedenlerinde ise farklı tedaviler uygulanabilir.
Eski yıllarda tüp tıkanıklığı açılmaya çalışılır iken, günümüzde tüp açılmaya çalışılmamakta ve hatta tüp bebek öncesi bozuk ve içinde sıvı birikimi olan tüpler alınmaktadır.
Dış gebelik olması durumda ilaçla veya ameliyat ile tedavi edilmeye çalışılır. Metotreksat denen ilaç ile tüpteki gebelik yok edilmeye çalışılır, ancak bazen de bu ilaç işe yaramaz ve ameliyat ile dış gebelik tedavi edilir.
Dış gebelik hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
Apse veya içerisinde sıvı birikmesi durumunda ise sıklıkla tüpler alınmaktadır. Günümüzde tüp bebek tedavilerinin kolaylaşması nedeni ile tüpte düzeltici ameliyat artık çok tercih edilmemektedir.
Tüpler neden tıkanır?
Sağ ve sol olmak üzere iki adet olan tüpler bazen tıkanmaktadır. Tüp tıkanıklığı ise yumurtanın sperm ile karşılaşmasını engellemektedir. Bu nedenle kısırlığa neden olmaktadır.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Tüpün tıkalı olduğu nasıl anlaşılır?
Tüplerin tıkalı olması durumunda, sıklıkla ultrasonda tüpte sıvı birikimi ( hydrosalpinks) görülebilmektedir. Ancak bazen de görülmez. Bu durum rahim filmi denilen HSG işlemi ile kolaylıkla tanınabilmektedir. Rahim filmi rahim ve tüpler hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Adet sonrası çekilen bu işlem, ek olarak bebek şansını da arttırmaktadır.
Tıkalı tüpler nasıl açılır?
Rahim filmi işlemi sırasında bazen tüplerde olan basit tıkanıklıklar açılabilmektedir. Ancak enfeksiyon nedeni ile oluşan tıkanıklıklar maalesef açılmamaktadır. Eski yıllarda tüplerin açılması için bazı teknikler kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde bu teknikler bırakılmıştır. Hatta bazen tüp bebek öncesi tüpler bizler tarafından alınmakta veya kapatılmaktadır.
Tüp bağlatma nedir?
Tüp bağlatma, kadında gebeliğe karşı yapılan kalıcı bir korunma yöntemidir. Basit bir ameliyat ile yapılabildiği gibi sezaryen sırasında da yapılabilir. Tüp bağlatma kadının cinsel hayatına olumsuz etki yapmamaktadır. Tam tersine faydası olabilmektedir.
Tüp bağlatmayı düşünen hastaların sordukları sorulara kısa cevaplar verecek olursak;
Tüp bağlatma adeti azaltır mı?
Hayır, adet kanına etkisi olmaz.
Tüp bağlatma menopoza neden olur mu?
Hayır, menopoz yaşına etkisi yoktur.
Tüp bağlatma yumurtalık kanserini azaltır mı?
Evet, tüp bağlatma yumurtalık kanserini azaltır.
Tüp bağlatma kesin bir doğum kontrol yöntemi midir?
Sıklıkla evet, ancak son derece nadir yine de gebelik oluşabilir. Genel olarak kalıcı bir yöntem olması nedeniyle anne ve baba adayının bu konuda kesin kararlı olması gerekir. Artık bebek düşünmeyen 35 yaş üstünde kadında tüp bağlatma yöntemi önerilebilir.
Tüp bağlatma operasyonu sonrasında tüpler açtırılabilir mi?
Teknik olarak bağlanmış tüpler ameliyat ile açılabilir. Ancak bu işlem sonrası dış gebelik riski artmaktadır. Bu nedenle çok zorda kalmadıkça kapalı tüpler ameliyat ile açılmamaktadır. Ancak anne ve baba adayının isteği ile tüpler kapalı ameliyat ile açılabilmektedir.