Gebelikte sık rastlanan böbrek hastalıkları nelerdir?

Gebelikte en sık idrar yolunda enfeksiyon görülebilmektedir. Tedavi edilmez ise enfeksiyon üst kısma yayılım gösterebilmektedir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu kesinlikle tedavi edilmelidir. Sonrasında sık aralıklarla idrar tahlili tekrar edilmelidir.

Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları, gebeliğin en sık karşılaşılan enfeksiyondur. Gebeliğin neden olduğu değişiklikler bu durumun gelişmesine neden olmaktadır.

Bu enfeksiyonlar;  

  • Şikayet olmadan idrarda enfeksiyon görülmesi
  • Akut idrar yolu enfeksiyonu
  • İdrar torbası enfeksiyonu (sistit)
  • Böbrek enfeksiyonu ( pyleonefrit )
  • Taş düşürülmesi’dir.

Rutin gebelik takibinde belirli aralıklarla şikayet olmasa bile, idrar tahlili veya idrar kültürü yapılması önerilir. Ek olarak idrar yaparken yanma, acıma, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, kasık ağrısı ve yan ağrısı gibi durumlarda kesinlikle idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır.

Gebelikte diyaliz:

Sık diyaliz ile anne ve bebek korunmaya çalışılır. Erken doğum ve gebelik zehirlenmesi riski vardır. Anne adayı yakın takip edilmelidir.

Böbrek nakli sonrası gebelik;

Gebelikte belirli ilaçlar kullanılabilmektedir ( cyclosporin, tacrolimus ve steroid ) kullanılabilir. Ancak ilaç yan etkisi ve organ rejeksiyonu gelişebilir. Gebelikte gizli şeker ve gebelik zehirlenmesi gelişme ve gelişme geriliği riski normalden fazla artmıştır.

Böbrek hastaları gebelik sürecince nelere dikkat etmelidir?

Gebelik idrar yolu enfeksiyonu riskini artıran bir durumdur. Bu nedenle belirli aralıklarla idrar tahlili ve kültürü yapılması önerilir. Anne adayının hijyene dikkat etmesi, idrarını uzun süre tutmaması ve günlük sıvı alımını arttırması önerilmektedir.

Böbrek hastalıkları gebeliği tehlikeye atar mı?

Kesinlikle evet, düşük, erken doğum ve doğum sonrası enfeksiyon riskine neden olabilmektedir. Bu nedenle yeterli ve doğru tedavi verilmeli ve hastanın önerilere uyması önerilir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi bebeğe zarar verir mi?

Gebelik ve lohusalık döneminde, anne adayına ilaç verirken her koşulda dikkat edilmesi gerekmektedir. Verilecek olan ilacın bebeğe herhangi bir zararlı etkisinin olmaması gerekmektedir.

Bu nedenle hekiminize mevcut durumunuzu belirtmeyi unutmayınız.

Femera Hakkında

İstanbul Ataşehir’de konumlanan Femera Klinik olarak amacımız ihtiyaç duyduğunuz kadına ve çocuğa dair tüm sağlık sorunlarında yanınızda olmak.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 18.00Cumartesi: 10.00 - 15.00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon: 0216 759 06 75Barbaros Mah. Ardıç Sk. Varyap Meridian Sitesi 4 Katlı Plazalar Kısmı G2 Blok K:3 D:17İletişime Geç
Femera Klinik

Discover more from Femera Klinik

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Whatsapp Destek
Sorunuz mu var? Bize yazabilirsiniz.
Ara